background preloader

למידה שיתופית

Facebook Twitter

הבלוג של גילה לוי עצמון: הטקסונומיה של השיתופיות. בעקבות הפוסט הקודם נשארתי עם תחושה מעט מעיקה כי אנשי המקצוע בו אנו עוסקים, רפואת השיניים והוראת רפואת השינים, אינם נוטים להיות שיתופיים במיוחד...

הבלוג של גילה לוי עצמון: הטקסונומיה של השיתופיות

בתחום הרפואה ורפואת השיניים אינדיווידואליזם הוא תכונה מאד מובהקת, הסטודנטים לרפואת שיניים נמצאים בסביבת למידה מעודדת מצויינות ותחרותית. הסטודנטים שואפים להצטיין והם ברובם אינדיבידואליסטים ומאד תחרותיים. אבל הפדגוגיה החינוכית תופסת כיום את הלמידה גם כתהליך בין-אישי. גבי סלומון כותב בספרו "טכנולוגיה וחינוך בעידן המידע": הלמידה היא תהליך בין-אישי לא פחות ממה שהוא תהליך תוך-אישי. הגישה הקונסטרוקטיביסטית (ההבנייתית) בחינוך מאמינה כי שותפות עם עמיתים מעצימה את תהליך הלמידה ואת הבניית הידע.

כשחיפשתי רקע על הקשר בין לימודי רפואה ושיתופיות, נתקלתי במאמר מעניין של דר' ג'נט סלמונס מבית הספר למנהל עסקים וטכנולוגיה של אוניברסיטת Capella. כיצד יכול המורה לעודד שיתוף פעולה בין הסטודנטים לפי שלבי הטקסונומיה של השיתופיות? כדי לפתח את השיתופיות בכתה, מציעה סלמונס להתחיל עם הדיאלוג, אשר דורש את מידת האמון הנמוכה ביותר בין הסטודנטים. מקורות: Tips on Cooperative Learning. ‫מי צריך את אופיס? גוגל דוקס, נעים להכיר!‬‎ למידה שיתופית - רקע תאורטי. ​למידה שיתופית צומחת מתוך הפרדיגמה ההבנייתית והגישה החברתית-תרבותית ללמידה.

למידה שיתופית - רקע תאורטי

על פיהן, חשיבה ולמידה מתפתחות בתוך הקשר חברתי-תרבותי מקדם. הקשר חברתי-תרבותי מקדם למידה מבוסס על תרבות של השתתפות, שיתוף, אמפתיה וכבוד הדדי, מתנהל על פי כללים שהקבוצה הסכימה עליהם ומתקיים במידה רבה בתוך התנסות פרקטית רלוונטית. הלמידה השיתופית מקדמת תחושה של משמעות אצל המשתתפים, משום שהיא עוסקת בהתנסות פרקטית בסביבה חברתית-תרבותית רלוונטית לחיי הלומד ובעלת ערך עבורו כאדם. תוך כדי השתתפות, צפייה בפעילות של עמיתים וקיום יחסים הדדיים, הלומד מבנה את הידע שלו ומפתח את המיומנויות שלו בתוך הפעילות עצמה. הפעילות יכולה להיות חקר, פתרון בעיות, הנחייה של עמית, הכנת פרזנטציה, בנייה, המצאה ועוד. הפוטנציאל של סביבות דיגיטליות לזמן מרחב חברתי- תרבותי התומך במגוון אינטראקציות שיתופיות הוא גדול מאוד. אחת מהמטרות המרכזיות של תכנית התקשוב היא הטמעת תרבות למידה שיתופית באורח החיים השגרתי של בית הספר.

"קהילה מבנה ידע שיתופי" האתגר האישי והמקצועי המזומן כיום לכל מורה הוא מרתק. Missing social network. למידה שיתופית מקוונת - איזה דגמים אנחנו מכירים? כיצד למידה שיתופית מקונת באה לידי ביטוי?

למידה שיתופית מקוונת - איזה דגמים אנחנו מכירים?

כלומר, אלו דגמים של שיתופיות אנחנו מכירים ברשת? בוודאי כל אחד מכם מכיר לפחות דגם אחד. בואו ניצור מאגר משותף של דגמים. ראשית אתייחס למילה שיתופיות. שיתופיות היא בין פרטים הרואים עצמם חלק מקבוצה או אוסף של פרטים המעורבים בדרך זו או אחרת בפעילות המחברת ביניהם (Dalsgaard,2008) . תרגום המילה "שיתופיות" לאנגלית - נמצא בשתי מילים: cooperation collaboration הראשונה, cooperation, מייצגת אוסף של פעולות הנעשות בנפרד ומביאות לתוצר משותף (כמו סרט נע של יצירת מכונית במפעל) השניה, collaboration מייצגת אוסף של פעולות הנעשות בשיתוף פעולה במהלך העשייה ועד לתוצר. מהם הדגמים של שיתופיות מקוונת\ כאשר אנו מתייחסים לכל גווני הביניים האפשריים בשיתוף במגוון סביבות מתוקשבות? סלומנס (Salmons, 2007) מציעה מסגרת מושגית למיין רמות של תקשורת ושיתוף פעולה מקוונים בין לומדים. Bridge from Ting on Vimeo. 05.pdf. מאמרים - למידה שיתופית. לקראת עבודה שיתופית בכיתה. כאשר מדברים על למידה שיתופית מדברים בדרך כלל על למידה בקבוצה, בחברותא, על עבודת צוות, על אמון ועל נתינה.

לקראת עבודה שיתופית בכיתה

ככל שמתרחב השימוש ברשתות חברתיות ובכלים דיגיטליים בתהליכי הוראה-למידה, עולה שוב ושוב השאלה – מה זו בכלל למידה שיתופית ? מאחר והשימוש במילה העברית שיתופיות טומן בחובו גוונים רבים של שיתוף, מקובל להתייחס לרמות השונות של השיתופיות באמצעות שימוש במושגים: Sharing, Cooperating, Collaborating. הרמה הראשונה של שיתופיות היא Sharing.Sharing מתייחס למהלך שהוא חד צדדי, שבו הלומד משתף אחרים ברעיון או בתוצר מוגמר, כדי שגם הם יוכלו ליהנות, ללמוד ואף לעשות בו שימוש. דוגמה לשיתופיות זו, ברמה הבסיסית שלה, ניתן לראות באתר היסטוריה און-ליין, המציג מגוון תכנים שיצרו מורים להיסטוריה. דוגמה נוספת, ניתן לראות ב-Roojoom של יעל נזר בו תלמידים משתפים זה את זה בתעודות הזהות שיצרו למדינה כלשהי ויעל עצמה משתפת מורים במגוון התוצרים ומאפשרת בכך גם להם ללמוד על רעיונות חדשים לעשייה בכיתה.

הרמה השלישית של שיתופיות היא Collaborating.Collaborating מתייחס לשיתופיות הכוללת עבודה משותפת ודינמית, לאורך כל תהליך היצירה. ע' סלנט למידה שיתופית מקוונת: עקרונות, תהליכים וכלים מתוקשבים. מערך שיעור לקורס מקוון "הוראה מתוקשב" הלמידה השיתופית היא חלק מרכזי במיומנויות המאה ה-21.

ע' סלנט למידה שיתופית מקוונת: עקרונות, תהליכים וכלים מתוקשבים

לצד היתרונות המוכחים באיכות הוראה-למידה, ובשיתוף כל התלמידים על היכולות והמגבלות של כל אחד, אופן זה של הוראה-למידה עדיין לא הופך לשגרת עבודה בבתי הספר, ואחת מהמטרות המרכזיות של תכנית התקשוב היא הטמעת למידה שיתופית באורח החיים השגרתי של בית הספר. למידה שיתופית בעידן שלנו היא אסטרטגיה הכרחית, כיום כל אדם מומחה בתחום מאוד צר ומצומצם ורק עבוד משותפת עם רעיונות מגוונים ושיתוף פעולה יוכלו להנפיק את התוצר המצופה והרצוי. למידה שיתופית היא למידה בחברותא, למידה בקבוצת למידה כשהצפייה באחר. נתינה, עבודת צוות באמון מלא והסתמכות על אחר הן אבן הפינה של למידה זו, כשחלק ממנה או כולה מקוונת. הלמידה מתרחשת תוך כדי הבניית ידע המושתת בין השאר על אינטראקציה בין השותפים בתהליך הלמידה, כמו בינם לבין המנחה, לבין מקורות מידע אנושיים, כלומר מומחים בתחום הנדון.

ללמידה כזו חלק חשוב בתהליך למידה איכותי, שמן הראוי שיימצא בכל בית ספר ובכל קבוצת לימוד המנהלים חינוך עדכני בהלימה לרוח התקופה. מחקר: חשיבות ההנחיה המוקדמת לפני למידה שיתופית של תלמידים. מהמדור: דרכי הוראה מקור וקרדיט: White, Robert; Dinos, Sokratis.

מחקר: חשיבות ההנחיה המוקדמת לפני למידה שיתופית של תלמידים

"Investigating the Impact of Mediated Learning Experiences on Cooperative Peer Communication during Group Initiatives", journal of Experiential Education, v32 n3 p226-238 2010. מטרת המחקר הייתה לבדוק האם יצירת הבנייה מונחית לפעילות של למידה שיתופית יכולה להשפיע על התנסויות תלמידים במטלות של פתרון בעיות. אוכלוסיית המחקר היו תלמידי כיתות ח' בארה"ב. Lemida_bkvutsot2.pdf.