background preloader

Articles

Facebook Twitter

Likabehandlingsplan%20Ekeby%20skola%202014%202015.pdf. FULLTEXT01.pdf. #pedaläslyft - så här gör vi! Hur gör vi ?

#pedaläslyft - så här gör vi!

#pedaläslyft Idag har vi arrangörer “träffats” via Google Hang Out för att diskutera hur vi ska lägga upp #pedaläslyft under sommaren. 180 lärare har hittills anmält sig och det går fortfarande bra att hoppa på och av precis som du själv vill. Teacher Training Videos - Free online technology and ict tutorials for use in education. Så kan du arbeta mot rasism i skolan. I Lärarförbundet är vi 232 000 som gillar mångfald.

Så kan du arbeta mot rasism i skolan

Ett av skolans viktigaste uppdrag är att värna demokratin och att fostra eleverna till respekt för allas lika värde. Vi samarbetar med olika organisationer som tillexempel Expo och Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet (UMAF). På den här sidan kan du som är lärare och skolledare hitta material för att få stöd i det praktiska arbetet med hur främlingsfientlighet kan bemötas. Använd gärna materialet tillsammans med dina kollegor. Beställ klistermärken och knappar Du kan beställa klistermärken eller en knapp med texten "Lärare mot rasism", för att sprida budskapet. Nypon förlag- Nypon. Genrepedagogik exemplet knutbyskolan. Goda kunskaper i engelska. Svenska niondeklassares kunskaper i engelska är mycket bra.

Goda kunskaper i engelska

Sverige ligger i topp och har lika bra resultat som Malta där engelska är ett officiellt språk. Samtidigt visar studien att svenska elevers kunskaper i spanska är svaga. 3000 svenska elever har deltagit i den internationella språkstudien ESLC. De svenska eleverna har testats i engelska och spanska eftersom det är de två främmande språk som flest läser i den svenska grundskolan. Elevernas språkkunskaper mäts utifrån den gemensamma europeiska referensramen för språk – GERS.

Många svenska elever når den högsta nivån i engelska. Frankrike och Sverige är de enda länder som deltagit i spanska. 24 procent av de svenska eleverna når inte upp till nybörjarnivå i läsförståelse, motsvarande siffra för hörförståelse är 37 procent och för skrivförmåga 45 procent. Muntliga delprov på hösten. Nästa läsår kommer elever i årskurs 6 och 9 att genomföra delar av de nationella proven redan på hösten.

Muntliga delprov på hösten

De muntliga delproven kommer från och med läsåret 2015/2016 att distribueras via vår bedömningsportal redan i oktober. I ämnesproven i svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska i årskurs 6 och 9 finns muntliga delprov. För att minska antalet prov på vårterminen kommer dessa delprov från och med läsåret 2015/2016 att genomföras redan på hösten. Distribueras via Skolverkets bedömningsportal Delproven kommer att göras tillgängliga via Skolverkets bedömningsportal. De muntliga delproven kommer att ligga bakom lösenord i portalen. Läs mer om hur du får tillgång till bedömningsportalen Gå direkt till bedömningsportalen Skickas inte ut till skolorna.

Lathund i källkällkritik på internet. Internet - en guldgruva eller soptipp?

Lathund i källkällkritik på internet

Det finns gott om information att hämta från internet men allt är inte guld som glimmar. En del webbplatser är rena guldgruvor medan andra ger oseriös information eller rent av falska fakta. Det finns webbplatser som samlar och granskar länkar för att du lätt ska hitta pålitlig information, men när du söker själv på internet, granskar du också själv informationen. Lita inte på allt du hör och ser på webben! Vem har gjort webbsidan? Är det en myndighet? Can you google that? – informationssökning på engelska.

Att internet flyttat in i våra klassrum är det ingen som har missat, men att det smugit sig in bland kunskapskraven är det många som missat, försöker låtsas om att de inte sett eller helt enkelt tycker är riktigt jobbigt.

Can you google that? – informationssökning på engelska

Men det finns ju där, vad vi än tycker om det. Det ska undervisas och bedömas, säga vad man vill om det. Bedömning och undervisning i digital kompetens och multimodala texter – hur gör jag? I den här texten kommer jag ge stöd från Lgr11 till ämnena svenska och engelska till varför vi måste arbeta med digital kompetens och hur man kan göra det.

Bedömning och undervisning i digital kompetens och multimodala texter – hur gör jag?

Dessa förmågor och/eller kunskapskrav återfinns även i samtliga no och so ämnen så kanske kan du dra nytta av upplägget. För exakt ett år sedan postade jag tanken om att vi Alla är IKT-pedagoger enligt Lgr11 och jag inser att jag fortfarande brottas med tekniken när jag ser bilden på datorvagnen. Min upplevelse är att det finns för lite material och beprövad erfarenhet kring hur vi ska arbeta med förmågorna för att vi inte hänger med i den digitala utvecklingen lika fort som tekniken utvecklas. Främst är vi osäkra på bedömningen men även på hur vi ska undervisa. Men jag tror även att tekniken ställer till det då den inte fungerar optimalt eller man inte vet hur man kan göra. Agape English Language Institute » Make Your English Reading Twice as Effective.

By Darren J The Problem: You Read and Forget “I told my complaint to the teacher, but it went in one ear and out the other!”

Agape English Language Institute » Make Your English Reading Twice as Effective

Maybe you have had an experience like that: you tell someone something, but he or she either doesn’t listen to you or fails to act on what you said. Or maybe your English study feels like that. How to Set Up and Run a Mystery Skype Session. The 8 Minutes That Matter Most. I am an English teacher, so my ears perk up when writers talk about their process.

The 8 Minutes That Matter Most

I've found the advice handy for lesson planning, too. That's because both writing and planning deal with craft. In writing, you want your audience to be absorbed. You want them to care about your characters. You want them be delighted by the suspense.