background preloader

Zöldség gyümölcs termesztés

Facebook Twitter

Május eleje: eljött a tavaszi borkezelés ideje. 2014.05.01 Bálintgazda.hu.

Május eleje: eljött a tavaszi borkezelés ideje

Növények csírázásási ideje és csírázási hõmérséklete. Hogyan ültessünk bámulatos paradicsomot magról? Nemcsak azért, mert most részletesen leírjuk, mennyire egyszerű a palánta felnevelése, hanem azért is, mert kacsalábon forgó fajták állnak majd rendelkezésedre.

Hogyan ültessünk bámulatos paradicsomot magról?

A paradicsom magról való ültetése egy teljesen új világot tárhat a hobbikertész elé, már ami a különlegességeket, kedvező tulajdonság örökítését, illetve a szokatlan, ritka fajtákat illeti. Míg a lakóhelyünkhöz közeli kertészet szupán néhány paradicsomfajtát kínál előnevelt palántaként, több száz féle paradicsom vetőmagból válogathatunk. Ne várd meg, amíg permetezni kell! A legtöbb kerti növénybetegség megelőzhető néhány praktikával, és így nemcsak a költséges permetezést, hanem a vegyszerek használatát is elkerülheted.

Ne várd meg, amíg permetezni kell!

A növénybetegségek megelőzése a helyes kertművelési módszerekkel, praktikákkal A megelőzés sokkal könnyebb, mint a kezelés. Ez igaz a saját egészségünkre, valamint a kertünk egészségére is. Ahogy a helyes táplálkozás és a rendszeres szűrővizsgálatok létfontosságúak az egészségügyi problémák kialakulásának megelőzésében, az egészséges környezet biztosítása a növények számára ugyanúgy elengedhetetlen növény-egészségügyi gondok megelőzésére. Hogyan kényeztessük a málnát tavasszal? A málna nagyon kevéssel beéri, de ez nem jelenti azt, hogy nem hálálja meg a gondos ápolást.

Hogyan kényeztessük a málnát tavasszal?

A tavaszi rövid időráfordításunk pedig gazdag és bőséges málnatermés formájában örvendezteti meg a családot. A kiskertek kedvelt növénye a málna. Sokan azért ültetik, mert úgy vélik, hogy a málna igénytelen növény. Az valóban igaz, hogy a számára kedvező tájakon a málna kevés gondozással is beéri, de bőséges és szép termést csak megfelelő ápolással érlel.

Paradicsom 10 lépésben - gazigazito.hu. Mikor és hogyan?

Paradicsom 10 lépésben - gazigazito.hu

Növénytársítás: szeret - nem szeret a kertben. Fedezzük fel a tarlórépát! A tarlórépa a legrégebben termesztett zöldségeink közé tartozik, mely sokféleképpen elkészíthető, fogyasztható.

Fedezzük fel a tarlórépát!

Neve arra utal, hogy a gabonák lekerülése után a tarlóba vetették. Hajdani elterjedtségének oka, hogy termesztése rendkívül egyszerű, rövid tenyészideje miatt pedig elő-, és utóveteményként is szóba jöhet. Négy-hat héttel a vetés után már szedhető, fogyasztható. Békebeli idők útmutatásai a ma emberének. Ma már igen nehéz elképzelni az életet áram nélkül, pedig ahhoz, hogy egész évben minőségi és tartós élelmiszerekhez jussunk nem kell villamos energia.

Békebeli idők útmutatásai a ma emberének

Sokszínű Vidék - Ahol a jó élet lakik. A biológiai kertművelésre való áttérés legjobb időszaka az ősz, amikor lehetőségünk van az ősi módszerek bevezetésére, ahogyan gazdálkodtak a műtrágyák és peszticidek előtti időszakban.

Sokszínű Vidék - Ahol a jó élet lakik

Az idősebbek még emlékeznek hogyan gazdálkodtak a szüleik, nagyszüleik, és hogy volt mindenkinek ennivalója, méghozzá nem is akármilyen! Gondoskodtak a földjükről, és a Földről, nem tették tönkre azt. Talán eljött az ideje hogy még a meglévő termőréteget megóvjuk a jövő nemzedékek számára, vagy legalább megállítsuk a további pusztulását. Hiszen egészséges táplálék nélkül nincsenek egészséges emberek! Facebook. Vetési naptár 2014. Batáta / Édesburgonya termesztése. A batáta, magyar nevén édesburgonya a világ trópusi területein elterjedt, fontos népélelmezési növény.

Batáta / Édesburgonya termesztése

Amerika nemzeti ünnepén, a Hálaadás napján minden család asztalán a legfontosabb étel, de a hétköznapokban is mindennapos. Magyarországon annak ellenére egyre jobban terjed a használata, hogy kizárólag import, nagyon drága batáta kapható. Felhasználásáról az Interneten már számos magyar nyelvû recept található. Weboldalunkon is igyekszünk minél több jól elkészíthetõ receptet közzétenni. Nyári céklavetés - Megyeri Szabolcs kertész blogja. A tavaszi ültetési dömping után a nyár rendszerint kissé holtszezon a kertekben, aminek oka lehet, hogy a forróságban kevesebben bíbelődnek a veteményessel, és persze sok kertgazda júliusban, augusztusban tölti jól megérdemelt nyári pihenőjét, gyakran a kerttől távol, így ezekben a hetekben a konyhakertek hajlamosak kiürülni.

Nyári céklavetés - Megyeri Szabolcs kertész blogja

Pedig ilyenkor is lehet roppant hasznos zöldségféléket vetni, ültetni, főleg a letermett termények utáni felszabadult helyekre. Növénymentő trükkök nagyanyáink kiskertjéből. 2010.06.14. | Halmi Lukács A régi parasztházhoz tartozó konyhakertben nem permeteztek, nem műtrágyáztak, mégis gyönyörű zöldségek teremtek. Mi értelme van manapság a konyhakertnek? Gazdaság/Mezőgazdaság. Az utóbbi évek legjelentősebb gyümölcsújdonságának számít a tüskementes (népiesen tüskétlen) szeder, holott az egyik legrégebben ismert bogyós gyümölcsű éppen a szeder, de a tüskés változata, aminek, valljuk be, bármennyire is szeretjük, tüskéje mégis nagy ellenségünk, és „fájdalmas” a szüret. Szúrós növény, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, a Tisza-parton nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit.

Aki leszedi a vadon termők apró, fekete bogyóit, kellemes édes-savanykás ízű szedret fogyaszthat. Az augusztusi kánikulában és késő őszi csemegének egyaránt kitűnő.

Eper

A málna és a tüskétlen szeder őszi metszése - Mezőgazda Kiadó. A másodvetés - gazigazito.hu. Vetésnaptár - zöldségek mit, mikor - gazigazito.hu. Zöldség és gyümölcs téli tárolása - Szépzöld. Sulyok Józsefné, 2011. október 17., hétfő Ősz végére mindent betakarítunk a kertből, és megeshet, olyan bő a termés, hogy abból télire is jut. Ha ügyesen tároljuk a finomságokat, készletünk akár márciusig is kitarthat. A hosszú tárolhatóság egyik titka a megfelelő időben végzett betakarítás. Legjobb, ha olyan száraz napot választunk, melyet esőmentes időszak előzött meg. Kertedben a jövőd!

Biokertészet

5+1 tipp mángold és cékla neveléséhez - Elefánt a kiskertben. Itt az április és ezzel elérkezett az ideje a mángold és a cékla ültetésének. Nem nagy ördöngősség őket nevelni, de egy-két fortélyt érdemes betartani a jobb fejlődés érdekében. Mind a cékla, mind a mángold egyike a legegészségesebb dolgoknak, amiket kiskertben termelni lehet, így ne hagyjuk ki őket. 1. tipp: Fontos a megfelelő hely kiválasztása. Mezogazdasagibolt.hu. Burgonyatorony, rekordtermés? Kísérletezők szerint egy négyzetméternyi területen egy négytagú család éves krumpli szükséglete megtermelhető. De vajon mi a kulcsa e technikának? Kezdjük az elején. A kísérlethez speciális „építményre”, vagy tartóedényre van szükség, amivel jó másfél méter magasságig építhetjük a krumpliágyást.

Helyezzünk sűrűn mintegy 20 cm vastag földre már csírázó, egészséges krumplikat. Szórjunk rá 5-10 cm vastag mulcsot (aprított növényi nyesedéket, füvet, gazt), majd erre újabb 5-10 cm vastagságban földet. MindenegybenBlog. Amit a sütőtökről tudni kell. Tökös örömök – avagy amit a sütőtökről tudni kell. Házas és meztelen - persze hogy a csiga - gazigazito.hu. Ismerjük meg őket: Mandulafa ültetés - Bálint Gazda Honlapja. Nematop 50 milliós. "Biológiai rovaröl? Szer, amely Heterorhabditis bacteriophora fonálférgeket tartalmaz.

10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával. Az élelmiszerboltokban is beszerezhető, olcsó, ártalmatlan anyag meglepő dolgokra képes a kertben. Cékla - Beta vulgaris - termesztése - gazigazito.hu.