background preloader

Tara lui Ler Imparat

Facebook Twitter

Tatăl Nostru în limba celtă, asemănare izbitoare cu limba română. Uriasii din muntii Buzaului. Scaieni este o asezare straveche situata in muntii Buzaului, atestata ca obste mosnaneasca pe la 1600.

Uriasii din muntii Buzaului

Satenii spun ca, in vremuri de demult, pe cand zmeii se bateau prin fundaturile padurilor, acolo fusese o „asezare tatarasca“, adica locuita de uriasi. Necropola acelui sat pierdut in negura timpului este plina de schelete umane ce masoara in jur de 2,40 m. In Romania, exista nenumarate marturii despre o civilizatie a uriasilor. Practic, fiecare zona a tarii are povesti despre eroi de staturi formidabile, novaci, cum li se spune in unele locuri. Dar nu numai legendele noastre vorbesc despre acestia. Ioan Glodariu (II): Zalmoxe nu a avut statui. 25 mai 2007 Autor: Ioan Glodariu Constantin Daicoviciu in anii '60 Prima participare a profesorului Ioan Glodariu la sapaturi arheologice dateaza din 1958, cand tocmai terminase primul an al Facultatii de Istorie din Cluj.

Ioan Glodariu (II): Zalmoxe nu a avut statui

Atunci, la indemnul profesorului sau, Hadrian Daicoviciu, a urcat pentru prima data in Muntii Orastiei, la Sarmizegetusa Regia. Experienta traita acolo a fost coplesitoare si a determinat intreg cursul vietii celui care si-a legat destinul de sapaturile arheologice din zona cetatilor dacice. Timotei URSU - Ipoteze lingvistice privind denumirea KOGAION. ~ Pamfil Bilţiu: „Supravieţuiri de la strămoşii daci“ Cucuteni, civilizaţia care a inventat oraşul.

Aşezat la 8 kilometri de drumul ce duce de la Târgu Frumos spre Hârlău, sătucul care a „întors pe dos“ istoria românilor e singur acum, uitat de oameni şi lipsit de agitaţie.

Cucuteni, civilizaţia care a inventat oraşul

Doamne, ce sat frumos! Toate casele pictate cu flori! Sunt așa de entuziasmată că nici n-am răbdare să-ți scriu, așa că dacă o să vezi greșeli de culegere ai să înțelegi cauza lor.

Doamne, ce sat frumos! Toate casele pictate cu flori!

Sunt așa în vrie pentru că toată frumusețea asta a plecat de o chestiune măruntă. Stai să mă adun puțin ca să înțelegi și tu ce vreau să spun. Arimi (Arimani, Râmi, Arimaspi, Arimphaei) în Dacia (II) Iisus , marele iniţiat din Dacia. Articol scris pentru concursul lui VisUrat si Arhi Numeroase voci, uneori avizate, alteori neavizate, se pronunţă că Iisus Christos nu a existat ca personaj istoric, fiind doar o născocire evreiască.

Iisus , marele iniţiat din Dacia

Ateii mai moderaţi şi cu puţină ştiinţă de carte, susţin faptul ca inexistenţa unui Iisus istoric este susţinută de cvasi-totala lipsă a informaţiilor despre persoana sa în documentele istorice ale vremii (în afara Evangheliilor a căror existenţă nu o pot contesta). Noi spunem că nici unii nici ceilalţi nu au dreptate. Avem anumite rezerve în a crede ca evreii se tem atât de mult de o „născocire” şi mai ales o născocire de-a lor, cu care ar trebui sa fie mândri. My Library tagged romana. Cine a fost Zamolxis? Mai aproape de Zamolxe (Bucegi, 2004) [ARGUMENT:] Sigur ca nu putem pretinde ca am spus tot despre Zamolxis in acest foarte scurt articol.

Cine a fost Zamolxis?

Fara indoiala s-ar putea scrie un tratat veritabil pe acest subiect, ceea ce s-a si intamplat deja. Si am putea spune, ca spre rusinea noastra – a poporului daco-român, a fost scris nu de un reprezentant al acestui popor, despre care, avem impresia cateodata, ca si-a uitat istoria, radacinile si povestile. Si totusi, exista site-uri, carti cu sutele, reviste si diverse materiale care fac publice informatii despre daci si Dacia – ceea ce inseamna ca tertipul romanilor de a sterge din izvoarele istorice aceste 2 nume esentiale nu a reusit. Datini, obiceiuri si superstitii. BIBLIOTECA DACICĂ - BIBLIOGRAFIE. Antologia descantecelor populare romanesti - Okazii (131061174) Magia urmei. IARBA FIARELOR - STUDII DE FOLCLOR DIN DATINILE SI CREDINTELE POPORULUI ROMAN - PREMINTE SOLOMON, PORECLELE LA ROMANI- ION-AURELIU CANDREA - Okazii (118220875)

TinREAD! N.Dumitrascu - Strigoii din credintele si datinile romanilor - 1929 - Okazii (130868371) Editura Saeculum IO - Carti. Etnologie. Tradiţii aproape dispărute: bocitoarele. Sohodolul de Tismana, un sat ascuns printre stânci, e un adevărat cuibar al tradiţiilor populare, păstrate nealterate, cum rar mai găseşti prin satele României.

Tradiţii aproape dispărute: bocitoarele

Incursiuni in cultura romaneasca 5. "Despre morti, numai de bine!

Incursiuni in cultura romaneasca 5

" obisnuieste sa spuna românul atunci cînd tinta atacurilor sale orale a devenit materie prima pentru oalele si ulcelele generatiilor viitoare. Pentru cel trecut în eternitate, întregul spectacol al vietii lui se desira în cîteva zile, scotînd la iveala doar firul trainic, sanatos, si mascîndu-se cu bun simt putreziciunile si gaurile provocate de molii. Adevaratele prestidigitatoare ale acestei triste manifestari sînt bocitoarele.

Stiri Brasov, Stiri Transilvania, Stiri Online, Stiri Locale Brasov, Fagaras, Poiana Brasov, Rasnov, Sacele. RAVEICA INLACRIMATA * Ultima bocitoare din Gura Raului - Societate - Numarul 908 - Anul 2010. Reinviata Raveica nu ne poate primi.

RAVEICA INLACRIMATA * Ultima bocitoare din Gura Raului - Societate - Numarul 908 - Anul 2010

Va muri, noaptea asta. Ultima bocitoare din Gura Raului. Old.clujeanul.ro/articol/ziar/cluj/un-ritual-pe-duc/17492/299/print/ Din datorie sufletească Tanti Onica merge să bocească la toate înmormântările din sat nu spre a primi ceva în schimb, ci fiindcă aşa simte ea că trebuie să facă.

old.clujeanul.ro/articol/ziar/cluj/un-ritual-pe-duc/17492/299/print/

Crede că e o îndatorire sufletească. De când i-a murit copilul, a plămădit nenumărate versuri de jelanie, cărora le-a dat glas la trecerea înspre cele veşnice a consătenilor ei. Dintre aceste cântări rituale, cel mai aproape de suflet i-a rămas aceea pe care a compus-o când i s-a prăpădit soţul. Sfanta Marina, izbavitoarea de duhuri rele. Sfanta Marina este praznuita de Biserica Ortodoxa pe 17 iulie. Marija gimbutas. Satele erau formate din case separate. Așezările Sesklo , situate pe terase, erau delimitate spre continent prin șanțuri în formă de V. În interiorul zidurilor se aflau 30 -40 de. Kogaiononul – mit și realitate.

I. Drumul tehnologic spre Kogaionon De ce Roma a cucerit doar o mică parte din teritoriile locuite de geto-daci? (4) Spiritual Art. Calendar Popular 2013. Arta Populara Romaneasca. OBICEIURI SI TRADITII. Obiceiuri de Buna Vestire Potrivit calendarului crestin ortodox, de Buna Vestire (Blagovestenia) - praznuita in fiecare an in ziua de 25 martie - Biserica celebreaza vestea cea buna a intruparii Mantuitorului, adusa Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavril. Sarbatoarea Buna Vestire este numita in calendarul popular si Ziua Cucului. Mitologie romaneasca « CER SI PAMANT ROMANESC. Traditii si obiceiuri de vara. TRADITII SI OBICEIURI ROMANESTI. Semnificația populară a zilelor săptămânii. LUNEA, ziua astrului selenar. PLANTELE SACRE ÎN RITUALURILE VEDIC SI BRAHMANIC SI REFLEXIILE LOR ÎN OBICEIURILE POPULARE ROMÂNESTI. CAP. I Utilizarea plantelor sacre în ritualurile religioase. Cazul particular al plantei Soma.

Mitologia vedico-brahmanica despre planta Soma; Inca din perioadele arhaice, ritualurile religioase care aveau un caracter samanic utilizau diverse plante care aveau anumite caracteristici, plante care, administrate fiintei umane, îi provocau stari halucinogene prin actiunile lor neuroleptice. Oportunitatea tratarii subiectului privind planta Soma, mentionata de catre mitologia vedico-brahmanica, a fost determinata de faptul ca ea conferea indirect corelarea unei serii de date între formele religioase ale epocii, elementele lingvistice si etnografice specifice arealului carpato-dunarean de unde provin si care exista pâna în prezent.

(3) Muzeul de Artă Populară Constanța. Cultura - Obiceiuri de iarnă. Cultura - Folclor. Cultura - Scoarţe olteneşti. Practici străvechi dezlegate de Ziua Crucii. Zapis de trecere către o altfel de copilărie. Traditii, traditie, traditia, costume populare, traditii romanesti, romanesc, romania, costum popular. Horezu (Valcea)- galerie poze, fotografii din vacanta. Sanzienele in farmece de dragoste, vraji si superstitii. Descântecul şi Incantaţia. Traditii si obiceiuri de vara. Mitologie romaneasca « CER SI PAMANT ROMANESC. Noaptea de Sânziene. Această noapte specială pentru fiecare dintre noi se sărbătorește la trecerea dintre ziua de 23 și 24 iunie între orele 22 și 04. În acest moment Natura prezintă cea mai mare putere și se manifestă cel mai pregnant.

Jocurile Ielelor. Misterul Ielelor. Mitologie românească: Apele magice. Fusei prin Oltenia.