background preloader

Finnish Language Studies

Facebook Twitter

Suomen kielen tikapuut: Kielioppi- ja harjoituskirja jatkotaso 2 - Heikki Kangasniemi. Materiaali Opit-ympäristöön. Ns. astevaihtelu on tärkein ja leimallisin suomen kielen äännevaihteluista.

materiaali Opit-ympäristöön

Kaikkien taipuvien sanaluokkien sanat voivat olla astevaihtelussa. Astevaihtelu tarkoittaa sanansisäisten klusiilien p:n, t:n, k:n sekä niitä sisältävien konsonanttiyhtymien vaihtelua määrätapauksissa. Tällöin erotetaan ns. vahva aste ja ns. heikko aste. Normaalissa astevaihtelussa perusmuodon vahvat asteet heikkenevät, esim. takki : takissa kertoa : kerromme Astevaihtelun aiheuttaa yleensä pääte, joka sulkee tavun.

Astevaihtelun eri tapaukset ovat seuraavanlaisia: 1) Pitkät konsonantit pp, tt, kk vaihtelevat vastaavien lyhyiden konsonanttien kanssa, esim. pp : P - kaappi : kaapin - tappaa : tapan tt : t - matto : matolla - ottaa : otan kk : k - takki : takissa - tukkii : tukin 2) Lyhyt klusiili assimiloituu edeltävän nasaalikonsonantin taikka l:n tai r:n kaltaiseksi. Partikkelit. Lukion ja peruskoulun kursseja. Rakenne ja sanasto. VVKS - Virtuaalinen vanha kirjasuomi. Virtuaalinen vanha kirjasuomi eli Vvks on selityksin varustettu verkkoaineisto koulujen, yliopistojen ja muiden opinahjojen käyttöön Suomessa ja ulkomailla.

VVKS - Virtuaalinen vanha kirjasuomi

Se soveltuu niin ikään kaikkien vanhasta suomesta kiinnostuneiden omaehtoiseen opiskeluun ja omaksi iloksi. TEKSTIT-valikon alta löydät kymmeniä kiinnostavia 1500-, 1600- ja 1700-luvun tekstejä ja tekstikatkelmia. Hankaliin, nykykielestä poikkeaviin kohtiin ja sanoihin on linkitetty selitykset, joita pääset lukemaan klikkaamalla sanan perässä olevaa numeroa – selitykset auttavat ymmärtämään tekstien kieltä ja ajan kulttuuria.

Vanhan kirjasuomen rakenteesta kiinnostuneet voivat lukea kattavaa kielioppiosiota: valikosta KIELIOPPI 1500—1600 avautuvat ÄÄNNE- JA MUOTO-OPPI sekä LAUSEOPPI; valikon KIELIOPPI 1700 alla on artikkeleita 1700-luvun kielenkehityksestä. HARJOITUKSET-valikosta pääset testaamaan osaamisesi yli kuudenkymmenen eritasoisen ortografiaan, sanastoon ja kielioppiin liittyvän tehtävän avulla. Lue lisää.. Seitsemanveljesta.net. Random Finnish Lesson. Kielen huoltoa vai kielenhuoltoa? Kielenhuollon ei tarvitse olla hämärää ja intuitiivista aluetta, vaan kirjoittaja pärjää hyvin muutamalla nyrkkisäännöllä - ihminen muistaa keskimäärin kolme sääntöä yhdestä käsitteestä.

Kielen huoltoa vai kielenhuoltoa?

Opettele jokaisesta kielenhuollon osa-alueesta kolme tärkeintä ohjetta ja syvennä taitojasi tarpeen mukaan lopuilla säännöillä. Ota huomioon, ettei artikkelissa ole lueteltu kaikkia mahdollisia oikeinkirjoitussääntöjä ja osa säännöistä on yksinkertaistettu. Jos kaipaat tarkempaa ohjeistusta, tutustu esimerkiksi Kotimaisten kielten keskuksen oikeinkirjoitusohjeisiin. Yhteen kirjoitetaan Yhdyssanat ovat haastava oikeinkirjoituksen osa-alue. 1. sanat, joiden toinen osa ei esiinny itsenäisenä sanana: ihmiskunta, naispoliisi, uutistarjonta 2. yhdyssanan alkuosa on genetiivissä, ja sanalla on vakiintunut merkitys: talonmies, kunnantalo, kaupunginkirjasto 3.

Jos tahdot, opettele myös seuraavat säännöt: Erikseen kirjoitetaan Yhdysmerkkiä käytetään. LUKEMALLA JA KIRJOITTAMALLA OPPIMINEN © Lavonen et al. 2001. © Lavonen, Meisalo, Niittykangas et al. 2001 Johdanto Lukeminen ja kirjoittaminen ovat ikivanhoja tapoja opiskella ja oppia luonnontieteitä.

LUKEMALLA JA KIRJOITTAMALLA OPPIMINEN © Lavonen et al. 2001

Käytettäessä Internetiä informaation lähteenä, opiskelulle, jossa on olennaista lukeminen ja kirjoittaminen, on tullut uusia haasteita. Lukeminen saattaa tällaisessa tilanteessa korvautua informaation kopioimisella verkkosivulta leikepöydälle ja kirjoittaminen informaation liittämisellä omaan dokumenttiin. Tällöin informaation prosessointi jää oppijalta kokonaan tekemättä ja työskentely ei johda uusien käsitteiden merkityksen oivaltamiseen ja näiden käsitteiden liittämiseen osaksi oppijan aikaisempaa tietorakennetta. Oppiminen edellyttää siis tarjolla olevan informaation prosessoimista esimerkiksi lukemalla ja kirjoittamalla. Luki-Luukas. Tasotestien A, B ja C taitovaatimukset.

Monikulttuurisen opetuksen virtuaalikoulu. FINTWOL: suomen morfologinen jäsennin. Finnish verb conjugation. Uusi kielemme - Finnish for Busy People. Oneness City, Finland - ONENESS CITY. Finnish language learning games. Opinnot.internetix. Internetixin oppimateriaalin käyttöoikeudet Internetixin oppimateriaalien käyttö on yksityisille henkilöille ilmaista.

opinnot.internetix

Oppimateriaalisivuilla voi siis liikkua täysin vapaasti, mutta sivuja ei saa kopioida (tallentaa) kuin omalle tietokoneelle off-line käyttöä varten. Lisäksi yksittäinen käyttäjä saa tulostaa yhden tulosteen jokaisesta web-dokumentista, mutta näistä tulosteista ei saa ottaa kopioita. Mitään Internetixin sivuilla olevia kuvatiedostoja, äänitiedostoja yms muita tiedostoja ei saa kopioida tai linkittää toisille web-sivuille ilman Internetixin lupaa.

Jos opettaja haluaa käyttää oppimateriaaleja omassa opetuksessaan, pitää hänen oppilaitoksensa tehdä Internetixin kanssa käyttösopimus. Oppilaitoksilla ei ole oikeutta kopioida, tulostaa tai tallentaa Internetixin WWW-dokumentteja tai niiden osia, oppimateriaaleja voi siis käyttää vain verkossa. Oppimateriaalin käyttöohjeita Oppimateriaalissa pääset liikkumaan vasemmassa reunassa olevien linkkien avulla. Verkkokieliopin etusivu. Idinkieli ja kirjallisuus. Suomea ole hyvä. ÄIDINKIELI. Suomi vieraana kielenä. Uusi kielemme - Finnish for Busy People. YKItreenit. Murrepeli - YLE Oppiminen. The Finnish language. Verkkokieliopin esittely. Verkkokielioppi pohjautuu Finn Lecturan* 1997 cd-romina julkaisemaan Hyperkielioppiin, joka on nyt loppuunmyyty.

Verkkokieliopin esittely

Verkkosovellus sisältää Hyperkieliopin äänne-, muoto- ja lauseopin osiot. Siinä on runsaasti aineistonsisäisiä sekä ulkoisia hypertekstilinkkejä. Äänneopin sivuilta voidaan kuunnella puhuttuja ääniesimerkkejä. Suomen kielen lisäksi kontrastiivisia ääninäytteitä on kahdeksasta vieraasta kielestä. Sovelluksessa on myös runsaasti kuvia ja kaavioita. Verkkokielioppi on rakenteeltaan hierarkkinen. Verkkokielioppia on uudistettu tammikuussa 2003 ja sisältö on entistä selkeämmässä muodossa. Tietoa käyttöoikeuksista. Supisuomea. Ymmärrä suomea.