background preloader

Η Νέα Παιδαγωγική

Facebook Twitter

Δημήτρης Γκιώνης, «Τώρα θα δεις…» (απόσπασμα) Δημήτρη Γκιώνη, «Τώρα θα δεις…» (απόσπασμα) Το σχολείο μόνιμος βραχνάς αλλά και καταφύγιο.

Δημήτρης Γκιώνης, «Τώρα θα δεις…» (απόσπασμα)

Γιατί όταν δεν είχε σχολείο, είχε δουλειά στο μαγαζί, θελήματα στο σπίτι. Μόνο που στο σχολείο έπρεπε να είσαι πάντα διαβασμένος και προσεχτικός, γιατί διαφορετικά έπεφτε ραβδί. Αυτά τα αναθεματισμένα μέρη του λόγου. — Πόσα είναι, Κούκο; Ρώτησε την ημέρα εκείνη ο Τζαναβάρας και ήμουν βέβαιος ότι ευχόταν να μην τα ξέρω για να με λιανίσει. — Δέκα. — Για πες τα… — Άρθρο, όνομα ουσιαστικό, επίθετο, αντωνυμία, ρήμα, πρόθεση… — Αυτά είναι έξι, δεν είναι δέκα. Φτου κι απ’ την αρχή: Η ΝΕΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Η ΝΕΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ. Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Β Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Και πάλι στο σχολείο...

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Β Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Το μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή Ε. Π. (1995) αναφέρεται στη σχολική ζωή και ειδικότερα στη φιλία της με τη συμμαθήτριά της Άλκη (Ζέη), με την οποία από τότε είχαν αποφασίσει ότι θα είναι Ε[νωμένες] Π[άντα]. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, όλες οι συμμαθήτριες της Σχολής Θηλέων επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, σχολιάζουν τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες που έζησαν και, μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και χαράς, ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά. Η τάξη γιορτάζει τη χαρά της πρώτης μέρας. Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Β Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Το παρακάτω διήγημα, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1979 και προέρχεται από τη συλλογή Εφήβων και μη (1982), συνδέεται στενά με τις σχολικές εμπειρίες.

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Β Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Αναφέρεται στην αγάπη του φιλολόγου για τη λαϊκή παράδοση, στη διδακτική μεθοδολογία του και στις δραστηριότητες που αναθέτει στους μαθητές του με σκοπό να εφαρμόσουν στην πράξη τις θεωρητικές γνώσεις του μαθήματος, να έρθουν σε επαφή με την τοπική λαϊκή τους παράδοση και να την αγαπήσουν και εκείνοι. Πρόπερσι που φοιτούσα σ' ένα Γυμνάσιο της επαρχίας μάς είχε έρθει ένας νέος φιλόλογος με πολλή όρεξη για δουλειά. Αγαπούσε πολύ το σχολείο και τους μαθητές και βλέπαμε ότι ήθελε να γνωρίσει όχι μονάχα τους κατοίκους του τόπου και τα ζητήματά τους, αλλά και καθετί που είχε συμβεί στον τόπο από παλιά. Με λίγα λόγια, ήταν ένας ζωντανός και αξιαγάπητος άνθρωπος και οι εντόπιοι αμέσως τον αγάπησαν. Αλλά σε λίγο παρηγορήθηκα, όταν ήρθε η σειρά της εργασίας ενός άλλου παιδιού, επίσης ξένου, από την πολιτεία. Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Β Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Στο μυθιστόρημα Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της (2002) η Άλκη Ζέη αφηγείται τις περιπέτειες μιας έφηβης που έρχεται στην Ελλάδα χωρίς τους γονείς της, για να ζήσει προσωρινά με τη γιαγιά της, ύστερα από εφτάχρονη παραμονή στη Γερμανία.

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Β Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Οι δυσκολίες προσαρμογής της Κωνσταντίνας στη νέα πραγματικότητα, μακριά από το σπίτι της και τους συμμαθητές της, την οδηγούν σε επικίνδυνους δρόμους, από τους οποίους όμως θα διαφύγει τελικά χάρη στη θέλησή της για ζωή και στην αγάπη των καινούριων της φίλων. Στο απόσπασμα που ακολουθεί, η δεκατριάχρονη ηρωίδα αναπολεί τις πρώτες μέρες στο Άαχεν και τη γνωριμία της με το περιβάλλον του γερμανικού σχολείου, στο οποίο η μητέρα της εργάζεται ως δασκάλα της ελληνικής γλώσσας Λένε πως άμα πνίγεσαι στη θάλασσα, πριν βουλιάξεις για τα καλά, περνάει από μπροστά σου, σαν κινηματογραφική ταινία, όλη σου η ζωή. Κι εμένα τώρα, που βουλιάζω στη στεριά, περνάει από μπροστά μου όλη μου η ζωή στο Άαχεν.

Α. ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΠΑ. Σήμερα τα πράματα ήτανε δύσκολα για το Δημητρό.

ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΠΑ

Η μητέρα του ερχότανε αργά, η γειτόνισσα έλειπε, σαπούνι δεν είχε, η ώρα έφευγε, κι ωστόσο αυτός, αύριο το πρωί στις εφτά έπρεπε να 'ναι έτοιμος, με ποδιά καθαρή και το δεματάκι με το φαΐ του στο χέρι. Για το φαΐ δεν τον έμελλε και τόσο· «πού σε ξέρει ο άλλος τι τρως και τι δεν τρως»! Εκείνο που τον επείραζε ήτανε η ποδιά. -«Η συγκέντρωσις θα γίνει εις την αυλήν του σχολείου· θα έλθετε όλοι καθαροί και τακτικοί και με το καλαθάκι σας ο καθείς με το φαγητόν του».

Και τα μάτια του δασκάλου, όταν έλεγε «θα έλθετε καθαροί», έπεσαν ακριβώς στην ποδιά του Δημητρού. Αν η μητέρα του σχόλαινε ενωρίτερα, τι ανάγκη θα είχε; θα του καθάριζε ωραία την ποδιά του, κι αυτός πρώτος και καλύτερος θα 'φτανε αύριο στο σχολειό. Αλλά έλα που σχολούσε αργά απ' το εργοστάσιο, κι όσο να 'ρθει τόσο δρόμο στο σπίτι ενύχτωνε. Δεν επήγε ποτέ του εκδρομή, και του φαινόταν πολύ μεγάλο πράμα. Η "Αγία ράβδος στην εκπαίδευση".wmv. Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση - Αρχείο. Κωδικός Τεκμηρίου Τύπος ψηφιακού αρχείου Τίτλος Χρονολογία Παραγωγής / Πρώτης Εκπομπής Σκοπός Είδος Χαρακτηρισμός Κατηγορία Περιγραφή περιεχομένου Γλώσσα περιεχομένου Δημιουργός Συντελεστές Πρωταγωνιστούν:ΕΛΕΝΗ ΑΝΟΥΣΑΚΗΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣΚΑΙΤΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥΘΟΔΩΡΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣΛΟΥΪΖΑ ΠΟΔΗΜΑΤΑΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΣΑΝΝΑ ΜΑΚΡΑΚΗΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΓΛΕΡΗΣΜΑΛΑΙΝΑ ΑΝΟΥΣΑΚΗΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΚΛΕΑΣΑΛΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣΤΕΛΙΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣΜΙΧΑΛΗΣ ΑΕΡΑΚΗΣ Λαμβάνουν μέρος με αλφαβητική σειρά:ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΤΟΣΘΑΝΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣΘΩΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣΣΤΡΑΤΟΣ ΠΑΧΗΣΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΗΣ Συμμετέχουν:Λ.

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση - Αρχείο

Ελεύθερη Διασκευή:ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΔΗΛΑΣ Οργάνωση Παραγωγής:Ε. Συνεργάστηκε:ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Σκηνικά – κοστούμια:ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΠΟΥΡΑΛΗΣ Μοντάζ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ Φωτογραφία:Δ. Γυναικεία Κοστούμια:SOTRIS Περούκες:Φ. Βεστιάριο:ΣΥΡΟ Ηχολήπτης:Μ. Μπούμαν:Μ. Β. Β. Σκριπτ:Φ. Μακιγιάζ:Σ. Α Ηλεκτρολόγος:Γ. Ηλεκτρολόγος:Γ. DEAD_POETS_SOCIETY.flv. Νίκος Καζαντζάκης - Η Νέα Παιδαγωγική. Το Σχολείο του Χθες και του Σήμερα.

Εικόνες από σχολεία του παρελθόντος. Νίκος Καζαντζάκης. Νίκος Καζαντζάκης, ένας ταξιδευτής σε τόπους και ιδέες. (Εκπαιδευτική εφαρμογή) / Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.