background preloader

Alexgger

Facebook Twitter

Alexandra G.

Η Νέα Παιδαγωγική

Η Ελένη στα τείχη της Τροίας. Διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων: ΡΑΨΩΔΙΑ Γ -ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ. Η ενότητα της Ιλιάδας Γ122-244 ονομάζεται τειχοσκοπία.

Διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων: ΡΑΨΩΔΙΑ Γ -ΤΕΙΧΟΣΚΟΠΙΑ

Η λέξη προέρχεται από τα συνθετικά «τείχος» και «σκοπώ». Η ενότητα πήρε αυτή την ονομασία επειδή η Ελένη παρακολουθεί την προετοιμασία για τη μονομαχία ανάμεσα στον Πάρη και το Μενέλαο από τα τείχη της Τροίας. Ο ποιητής προσπαθεί να μας υποβάλει την εντύπωση οτι βρισκόμαστε στην αρχή του πολέμου. Δομή 121-160 : ειδοποίηση της Ελένης και μετάβαση της στα τείχη.161-177 : Συνάντηση και συζήτηση Πρίαμου και Ελένης.177-190 : Συζήτηση για τον Αγαμέμνονα.191-224 : Συζήτηση για τον Οδυσσέα και τον Μενέλαο.225-235 : Συζήτηση για τον Αίαντα και τον Ιδομενέα.236-244 : Αναφορά της Ελένης στα αδέρφια της κάστορα και Πολυδεύκη. Η σκηνή της τειχοσκοπίας · Καθυστερεί τη δράση και αποτελεί επιβράδυνση (πρέπει να καλυφθεί ο χρόνος για να πραγματοποιηθούν οι θυσίες και οι όρκοι στο πεδίο της μάχης, πριν τη μονομαχία). · Δίνονται πληροφορίες για κάποιους σημαντικούς αρχηγούς των Αχαιών · Γίνονται γνωστοί κάποιοι μύθοι αναγκαίοι για την πλοκή του έργου.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ. Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Γ Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Η απαγωγή της Ελένης.

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (Γ Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Ο Πάρης κρατά από το χέρι την Ελένη, ενώ ο Έρωτας και η Πειθώ τη στεφανώνουν και η Αφροδίτη τούς ενθαρρύνει (αττικός ερυθρόμορφος σκύφος από τη Σουέσσουλα, πόλη της Iταλίας, 480 π.Χ., Μουσείο Καλών Τεχνών, Βοστόνη). Η Ελένη και η καταστροφή της Τροίας Α. Κείμενο Ο Ηρόδοτος, προσπαθώντας να ερμηνεύσει την αντιπαλότητα Ασίας και Ευρώπης που οδήγησε στους Περσικούς πολέμους, αναφέρει την εκδοχή ότι αυτή ξεκίνησε από αρπαγές γυναικών. Εἰ ἐν Ἰλίῳ Ἑλένη ἦν, ἀπέδοντο ἂν αὐτὴν τοῖς Ἕλλησιν οἱ Τρῶες, ἑκόντος γε ἢ ἄκοντος Ἀλεξάνδρου. Ἡρόδοτος, Ἱστορίη 2.120 (διασκευή) Ερμηνευτικά σχόλια Εἰ ἐν Ἰλίῳ Ἑλένη ἦν, ἀπέδοντο ἂν αὐτὴν τοῖς Ἕλλησιν οἱ Τρῶες, ἑκόντος γε ἢ ἄκοντος Ἀλεξάνδρου: Ο Ηρόδοτος συνηθίζει να εκθέτει και τη δική του κρίση για την αλήθεια ή όχι των διηγήσεων που παραθέτει.

Ρωμαϊκό αντίγραφο προτομής του Ηροδότου. Μενέλαος και Ελένη (περ. 600 π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης) Ὁ γραμμάτων ἄπειρος οὐ βλέπει βλέπων. Www.netschoolbook.gr. Ωραία Ελένη. Η Ελένη και ο Μενέλαος Η αποκαλούμενη και Ωραία Ελένη, περίφημη για την ομορφιά της, στην ελληνική μυθολογία ήταν κόρη του Τυνδάρεω και σύζυγος του Μενέλαου, του βασιλέα της Σπάρτης.

Ωραία Ελένη

Η αρπαγή της από τον Πάρη και η μεταφορά της στην Τροία έγινε αφορμή, σύμφωνα με το μύθο, του Τρωικού Πολέμου. Ο Όμηρος την ονομάζει κόρη του Δία και φαίνεται ότι γεννήθηκε από την επαφή του με τη Λήδα, την οποία ο θεός επεσκέφθη μεταμορφωμένος σε κύκνο. Είναι δηλαδή αδελφή των Διοσκούρων Κάστορα και Πολυδεύκη. Ο θρύλος της ομορφιάς της είχε εξαπλωθεί σ' όλη την Ελλάδα. Γύρισε στο Άργος και ήταν η πιο περιζήτητη νύφη όλης της Ελλάδας. Τρωικός πόλεμος και διαφορετικές εκδοχές Μετά το θάνατο του Πάρη παντρεύτηκε τον αδελφό του Δηίφοβο. Χαρακτηρισμός της Ελένης. Αρχαία Ελληνικά (μτφρ) Ομηρικά 'Επη Ιλιάδα (Β Γυμνασίου): Ηλεκτρονικό Βιβλίο. ΟΜΗΡΟΥ ΙΛΙΑΔΑ Γ Τειχοσκοπία - Μονομαχία Πάρη και Μενέλαου ( Ελένη Μουτάφη ) Η Αφροδίτη δίνει την Ελένη στον Πάρη. Πάρης, Μενέλαος και Ελένη 1820. Ελένη και Πάρης. Ωραία Ελένη. Η αρπαγή της Ελένης. Ελένη και Πάρης. Η Αφροδίτη πείθει την Ελένη ν' ακολουθήσει τον Πάρη 1790. Ωραία Ελένη. Ωραία Ελένη. Ωραία Ελένη. Ωραία Ελένη.  Ιλιάδα, Γ' 121-244, Η τειχοσκοπία.