background preloader

Природа Бразила

Facebook Twitter

RELJEF BRAZILA. Brazil se sastoji od tri prirodne cjeline: 1.

RELJEF BRAZILA

AMAZONSKA NIZIJA 2. Бразилска висораван — Википедија, слободна енциклопедија. Бразилска висораван (порт.

Бразилска висораван — Википедија, слободна енциклопедија

Planalto Brasileiro), (Бразилска висија, Бразилски плато или Бразилске планине) је висораван која се простире у источном и средишњем делу Јужне Америке. Захвата простор између 4° јгш на северу и 30° јгш на југу, до приатлантских низија на истоку и линије Маморе-Гран Чако на западу. Северна граница представљена је раседима десних притока Амазона. Укупна површина висије је око 5 милиона километара квадратних и захвата највећи део државе Бразил. Геологија[уреди] Бразилска висораван представља остатак најстаријих стена Јужне Америке, тј. Географија[уреди] Amazonija - Home. Klimatski toranj u Amazoniji. U srcu amazonske šume uzdiže se metalna struktura visoka kao Ajfelova kula.

Klimatski toranj u Amazoniji

To je laboratorija u kojoj će se proučavati klimatske promene u „plućima planete“ u narednih 30 godina. Tropske šume doprinose klimatskoj ravnoteži na planeti jer mogu da apsorbuju velike količine ugljen-dioksida (CO2). Amazonija pred najvećim izazovom i pretnjom – čovekom. Ljudi u Amazoniji žive već 13.000 godina, a sada ih živi oko 34 miliona.

Amazonija pred najvećim izazovom i pretnjom – čovekom

Njihov odnos prema prirodnom blagu uticaće na zdravlje regiona i sposobnost planete da se izbori sa klimatskim promenama, piše Nacionalna geografija. Uprkos tome što se zaštićene zone prašume sve više proširuju, i industrijska eksploatacija se produbljuje. Više od 270.000 kilometara puteva je izgrađeno, od čeka su tri četvrtine ilegalno napravljene.

Seča šuma Amazonije povećana šest puta. Brazilske šume polako nestaju. Moj blog: Geografija, Srbija i svet. Svakodnevno se može čuti da šume, naročito prašume, igraju ulogu od izuzetnog značaja za opstanak života na našoj planeti.

Moj blog: Geografija, Srbija i svet

Sa svojih pet miliona kvadratnih kilometara površine, što čini više od polovine površine svih tropskih šuma na planeti, Amazonska prašuma najveća je na svetu. U ne tako dalekoj prošlosti ti ekosistemi zahvatali su 14% ukupnog kopna na Zemlji, dok je ta cifra danas jedva 6%. Svi proračuni pokazuju da ako se trenutni trend razaranja nastavi, planeta bi bez ijednog prašumskog stabla veoma lako mogla da ostane već do kraja 21. veka. U takvoj, za sada hipotetičkoj, situaciji život bi bio teško održiv, a po mišljenju i analizama nekoliko eminentnih svetskih klimatologa i biologa, nakon prelaska kritične tačke čak i nemoguć.

Pre svega, klimatske promene bile bi višestruko snažnije izražene. Prašume imaju velikog direktnog uticaja na klimu, učestvujući u procesu prirodne termoregulacije. Koliki je zapravo intenzitet razaranja Amazona? Na kraju, poslušajte zvukove prašume. Pogledajte: Sedam novih svetskih čuda. Amazon sadrži 390 milijardi stabala 16.000 vrsta. Nastavljeno uništavanje Amazonije. Амазонија — Википедија, слободна енциклопедија. Amazonija 3D - trejler, u bioskopima od 27. februara. Brazil na dlanu. Amazon Najmoćniji riječni sistem na svijetu pokriva trećinu Južne Amerike. AmazonNajmoćniji riječni sistem na svijetu pokriva trećinu Južne Amerike, a ime je dobio po ratnicima.

Amazon Najmoćniji riječni sistem na svijetu pokriva trećinu Južne Amerike

Sa svojih 15 000 pritoka Amazon prikuplja vodu iz Južne Amerike koji je velik skoro kao Australija. Rijeka je dovoljno velika da brodovi koji uđu iz pravca Atlantskog okeana mogu njome ploviti sve do Ikitosa ( Iquitos ) u Peruu, odnosno do polovine njene dužine. Amazon duži od Nila? Amazon, reka u Južnoj Americi. Амазон — Википедија, слободна енциклопедија. Амазон (шп.

Амазон — Википедија, слободна енциклопедија

Río Amazonas, порт. Prirodne lepote oblasti reke Amazon - Slike. Predstavićemo vam neverovatne podatke oblasti reke Amazon.

Prirodne lepote oblasti reke Amazon - Slike

Zašto je ova oblast više nego vredna pažnje saznaćete u sledećim činjenicama. Nakon neverovatnih podataka uživajte u prelepim slikama oblasti reke Amazon. Amazon – svetsko čudo našeg doba - Brazil 2014 - B92 Sport. Spasoje Veselinović Jedna petina vode svih površinskih tokova na svetu teče koritom reke Amazon, na taj način se milijardu litara vode ulije u Atlanski okean, ali odakle dolazi sva ta voda?

Amazon – svetsko čudo našeg doba - Brazil 2014 - B92 Sport

Odgovor na ovo pitanje sa stoprocentnom tačnošću ne mogu da iznesu ni najpriznatiji naučnici, a početkom godine se pojavila informacija da se do stiglo do „rešenja“. Uprkos do tada važećem stanovištu da je izvorište druge najveće reke na svetu reka Apurimak, grupa istraživača je došla do saznanja da Amazon zapravo potiče od reke Mantaro, koja se nalazi u Peruu. Da stvari sa jednim od svetskih čuda modernog doba nikako ne budu do kraja definisane, potrudila se druga grupa naučnika, koja smatra da se Mantaro može smatrati samo „novim izvorom“, na ne „izvorom“, jer se na svakih pet godina isušuje, zbog funkcionisanja brane.

Nedavno otkrivena vrsta rečnog delfina (Beta/AP) Rešena najveća zagonetka Amazona? Skoro 400 godina stara misterija: Gde zapravo počinje Amazon, konačno je rešena, piše Nacionalna geografija.

Rešena najveća zagonetka Amazona?

Misteriozni Amazon Naučnici smatraju da su napokon došli do odgovora. Ovo pitanje je komplikovano usled velikog broja pritoka koje se ulivaju u Amazon kao i zbog činjenice da je barem pet reka u Peruu nosilo ovu titulu od 16. veka. Grupa istraživača sada tvrdi da je reka Apurimak pogrešno ponela ovu titulu 1971. godine, i da su oni sada pronašli pravi početak Amazona - Mantaro reku u Peruu.

Apurimak Ukoliko se ova tvrdnja pokaže tačnom, desiće se još neke promene: Amazon će porasti za 76 do 90 kilometara na postojećih 6.437 kilometara dužine. Prvo, definicija „izvora“ nije u potpunosti definisana, a trenutno je prihvaćeno da je izvor „najdalja tačka pritoke koja se uliva u reku“. Koristeći topografske mape, satelitske snimke i GPS podatke kako bi se mapirala reka Mantaro, tim je utvrdio da je ona otprilike 10 odsto duža od reke Apurimak što je dovelo do ove titule.

Brazil Weather.