background preloader

Текстови о Бразилу на српском језику

Facebook Twitter

Brazil - stanovništvo, geografska karta i položaj, glavni grad, privreda. Stanovništvo Broj stanovnika: 169.806.557 Gustina naseljenosti: 20 stanovnika na km2.Gradsko stanovništvo: 77%.Etničke grupe: Portugalci, Nemci, Italijani i Španci 55%, melezi 38%, Afrikanci 6%.Glavni jezici: portugalski (zvanični), španski, engleski, francuski.Religija: rimokatolička 90%.

Brazil - stanovništvo, geografska karta i položaj, glavni grad, privreda

Geografija Površina: 8.511.965 km2Položaj: Zauzima istočnu polovinu Južne Amerike.Susedi: Francuska Gvajana, Surinam, Gvajana i Venecuela na S; Kolumbija, Peru, Bolivija, Paragvaj i Argentina na Z; Urugvaj na J.Topografija: Brazil pokriva skoro polovinu Južne Amerike, proteže se na preko 11.000 km duž atlanske obale. Na severu je gusti šumoviti amazonski basen, koji pokriva polovinu zemlje.

Južni region čini mreža pritoka reke Amazon, plodno i naseljeno zemljište, na kome je smešteno 80% poljoprivredne i industrijske proizvodnje.Klima: Pretežno tropska i ekvatorijalna sa većim padavinama. Državno uređenje Tip: federalna republika.Teritorijalna podela: 26 saveznih država.Vojska: 1,3% BDP . Бразил — Википедија, слободна енциклопедија.

Координате: Бразил (порт.

Бразил — Википедија, слободна енциклопедија

Brasil), службено Савезна Република Бразил (порт. República Federativa do Brasil),[2] држава је у Јужној Америци .[3] Највећа је и најнасељенија држава Латинске и Јужне Америке, док је у светским размерама на петом месту и по величини територије и по броју становника.[4] Такође, Бразил је највећа земља португалског говорног подручја на свету. Brazil. Prirodna sredina Izvan ogromnog amazonskog korita, Brazil je u potpunosti zemlja visoravni, koje se uzdižu na planinskim vencima koji se spuštaju pravo na Atlantik (Sijera do Mar) ili stoje do priobalnih ravnica (na severoistoku).

Brazil

Ekvatorijalna klima u Amazoniji, konstantno topla i vlažna, pogodna je za guste šume koje postaju proređenije ka jugu, (amazoska šuma je nedavno pretrpela masivna krčenja radi otvaranja transamazonskih puteva čiji je cilj otvaranje regiona. Dolazimo tako do oblasti kamposa (Mato, Groso Gojas), savana koje su mestimično pušumljene i stepa, naročito u unutrašnjosti, na severoistoku gde je neregularnost padavina katastrofalna i gde dominira sušna vegetacija caatinga. Prerija se nalazi u južnim državama sa bolje raspoređenim padavinama, skoro umerenim. Ni u jednoj zemlji sveta nema mogućnosti tako velikog širenja obradivih površina kao u Brazilu. Geografske regije Brazila su: Amazonska nizija, Brazilska visoravan i Atlansko primorje. Prezentacija Brazil OŠ FFB. Upoznajmo Brazil! PRIJE dolaska Europljana na području Brazila živjela su domorodačka plemena koja su se bavila sakupljanjem plodova samoniklog bilja, lovom i poljodjelstvom.

Upoznajmo Brazil!

Kad su u Južnu Ameriku stigli portugalski istraživači, starosjedilačko stanovništvo upoznalo se s rimokatoličkom religijom. S vremenom su u Brazilu sagrađene mnoge crkve i kapelice. Neke od njih bile su ukrašene raskošnim pozlaćenim rezbarijama. Od sredine 16. stoljeća do druge polovine 19. stoljeća na području današnjeg Brazila cvala je trgovina robljem. U tom je razdoblju iz Afrike brodovima dopremljeno otprilike četiri milijuna robova. Tradicionalno brazilsko jelo feijoada, koje potječe iz Portugala, priprema se od raznih vrsta mesa i crnog graha, a poslužuje se s rižom i kupusom.

BrAzzzzil. Nešto više od fudbala, karnevala i lepih žena … Putovanje oko sveta - turističke destinacije iz celog sveta - zemlje i gradovi, Evropa, Azija, Afrika, Severna Amerika, Južna Amerika, Australija. Brazil je tropski raj, zemlja koju čine prašume, ostrva sa tropskim plažama i beskrajne reke.

Putovanje oko sveta - turističke destinacije iz celog sveta - zemlje i gradovi, Evropa, Azija, Afrika, Severna Amerika, Južna Amerika, Australija

Ronjenje, surfovanje, jedrenje i ribolov popularne su aktivnosti, a postoje mogućnosti i za planinarenje i slobodno penjanje. Brazil je skoro duplo veći od Evrope i predstavlja najveću državu u Južnoj Americi, zauzimajući čak oko 47%. Sa svojom veličinom i prirodnim resursima nije samo gigant Južne Amerike, već je predodređen da postane i svetska velesila. Zanimljive Destinacije - Rio De Janeiro. Sao Sebastiao do Rio de Janeiro zove se grad od 4 miliona kojeg nazivaju najlepšim gradom na svetu.

Zanimljive Destinacije - Rio De Janeiro

Zovu ga još punim imenom: St. Sebastijan sa Januarske reke. Kada su se Portugalci 20.januara 1500. usidrili sa 6 karavela ispod znamenite Glave Šećera da bi poterali Francuze, smatrali su vode zaliva ušćem neke reke nazvavši tu reku po mestu koji je bio upravi naznačen u kalendaru. Pri osnivanju grada, 15 godina kasnije, zadržalo se ime ali se dodalo i ime sveca. Vremenom su skratili puno ime nazvavši grad Rio de Janeiro, ili samo Rio.

Šta ovlašćuje Rio da nosi sa punim pravom naslov nejlepšeg grada na svetu? Drugog je mišljenja svetski putnik A.E.Johann. Rio de Žaneiro. Galerija Lokacija Rio, lepota sveta na jednom mestu....

Rio de Žaneiro

Kada su Portugalci došli sa šest karavela, na čelu sa Gaspar de Lemosom pod čuvenu Glavu šećera pred Ankerom, 20. Januara 1500. godine da bi isterali Francuze, smatrali su vodu u zalivu rečnim ušćem, pa su tobože reci dali ime po tekućem mesecu u kalendaru , odnosno Rio de Žaneiro. Pri osnivanju grada, 15 godina kasnije, ovo ime je zadržano i dodato je ime sveca, tj. Sv. Sebastjan sa Januarske reke ili San Sebastjan do Rio de Janeiro. Počeo Karneval u Riju! (FOTO i VIDEO) - alo.rs. Autor: Srna | 06.02.2016. 09:39 U Rio de Žaneiru danas počinje petodnevni festival uprkos upozorenjima da je prenos virusa "zika" moguć i putem poljupca.

Počeo Karneval u Riju! (FOTO i VIDEO) - alo.rs

Karneval u Riju 2016, Foto: Profimedia Gradonačelnik Rija Eduardo Paeš predao je zlatni ključ grada ceremonijalnom kralju festivala Momu, koji je obećao spektakularnu predstavu. Karneval u Riju 2016, Foto: Tanjug/AP "Uz veliku sreću, bratsku ljubav i mir, proglašavam otvorenim najbolji karneval na svetu", rekao je ceremonijalni kralj koji je izabran pre početka proslava. Očekuje se da će na čuvenom karnevalu učestvovati do pet miliona ljudi. Ovogodišnji karneval u Brazilu počinje pod senkom pretnje virusa "zika" koji prenose komarci i praćen je lošim posledicama, poput težih oštećenja mozga kod novorođenčadi. Brazil 2014 - B92 Sport. Odbrojavanje Ronaldo, jedan jedini Odbrojavanje | 78 komentara.

Brazil 2014 - B92 Sport

Amazon – svetsko čudo našeg doba - Brazil 2014 - B92 Sport. Spasoje Veselinović Jedna petina vode svih površinskih tokova na svetu teče koritom reke Amazon, na taj način se milijardu litara vode ulije u Atlanski okean, ali odakle dolazi sva ta voda?

Amazon – svetsko čudo našeg doba - Brazil 2014 - B92 Sport

Odgovor na ovo pitanje sa stoprocentnom tačnošću ne mogu da iznesu ni najpriznatiji naučnici, a početkom godine se pojavila informacija da se do stiglo do „rešenja“. Uprkos do tada važećem stanovištu da je izvorište druge najveće reke na svetu reka Apurimak, grupa istraživača je došla do saznanja da Amazon zapravo potiče od reke Mantaro, koja se nalazi u Peruu.

Da stvari sa jednim od svetskih čuda modernog doba nikako ne budu do kraja definisane, potrudila se druga grupa naučnika, koja smatra da se Mantaro može smatrati samo „novim izvorom“, na ne „izvorom“, jer se na svakih pet godina isušuje, zbog funkcionisanja brane. Nedavno otkrivena vrsta rečnog delfina (Beta/AP) Izgradnja Arena da Amazonia stadiona u Manausu (Beta/AP Photo/Renata Brito, File) Kopakabana - i sunce i more, i Stounsi i papa - Brazil 2014 - B92 Sport. Ana Martinoli Odbrojavanje je već u punom jeku, a četvrta epizoda posvećena je najslavnijoj plaži Rija i celog Brazila - Kopakabani. Beta/AP Ovaj tekst o Kopakabani nije ni o istoimenoj pesmi Barija Manilova… … ni o njujorškom noćnom klubu (kome se od milja tepa The Copa), ni o filmu sa Groucho Marxom iz 1947… Samba – to je osećaj čiste sreće - Brazil 2014 - B92 Sport. Jelena Trajković Bez sumnje, samba je jedan od najpoznatijih simbola Brazila, ali posebno Rio de Žaneira.

Svima je poznat karneval u Riju, koji je samo jedan od dokaza da ne postoje žene koje bolje plešu od Brazilki. Za Brazilce taj ples predstavlja čistu sreću i priliku za beg od svakodnevnih problema, a za ostale pravo uživanje, pošto samba nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Kapuera – akrobatika, ples i borba - Brazil 2014 - B92 Sport. Jelena Trajković Mnogi ljudi su sigurno čuli za kapueru, ali ne mogu da je tačno definišu. Možda je najbolje reći da je to borilačka veština koja u sebi ima elemente plesa, akrobatike i muzike, ali je s druge strane to i igra.

Pojavila se u 16. veku, kada su je razvili doseljenici iz Afrike, a tada je kapuera bila ples u kojem oni koji ga praktikuju koriste svoja stopala da bi udarili svog protivnika u glavu. Od tada je viđena evolucija kapuere, a ona se izborila za posebno mesto u brazilskoj kulturi. Beta/AP Photo/Julio Cortez Oni koji praktikuju kapueru ističu da ona na pravi način oslikava Brazilce kao veseo i veoma ponosan narod, koji drži do svoje kulture, običaja i korena.

Upravo zbog toga kapuera nije bila legalna u Brazilu, pa je samo bavljenje njom povlačilo velike posledice. Tada su se pojavile takozvane suve borbe, da bi kapuera počela da se razvija, pa je bavljenje njom postalo mnogo kompleksnije. Paolo Koeljo – dovoljno je reći: Alhemičar - Brazil 2014 - B92 Sport. Jelena Trajković Ljubitelji njegovih dela govore da im je svojim knjigama promenio život. Najpoznatije delo mu je “Alhemičar”, objavljen 1988. godine, koji je preveden na 67 svetskih jezika. Parana – priroda, kafa, čudo i fudbal - Brazil 2014 - B92 Sport. Između Atlantskog okeana, Paragvaja i Argentine nalazi se jedna od najlepših brazilskih država – Parana. Ovа teritorijа je odvojenа 1853. godine od tаdаšnje provincije Sаo Pаulo. Posle toga započeta je imigraciona kampanja tokom koje je u Paranu stiglo preko 20.000 ljudi sa željom da pronađu posao.

Botanička bašta, Kuritiba Foto: Wikipedia, SamirNosteb Formirane su kolonije, a svaka zemlja donela je svoju kulturu i tradiciju. Kaipirinja – od leka do nacionalnog pića - Brazil 2014 - B92 Sport. Maja Nikolić Brazilci su topao i druželjubiv narod koji voli da se zabavlja. Ne treba im mnogo, samo dobro raspoloženje, muzika, slobodan prostor za ples, neizostavna kaipirinja i žurka može da počne. Uz prve taktove sambe podijum je njihov, a tokom plesa u vrelim letnjim danima najbolje rešenje za osveženje je kaipirinja. Pedro Kabral – čovek koji je otkrio Brazil - Brazil 2014 - B92 Sport. Nevena Zdravković Jednog martovskog dana 1500. godine flota od 13 brodova isplovila je iz Lisabona i krenula put Indije.

Ipanema – sunce, more, pesak, elita, zabava - Brazil 2014 - B92 Sport. Maja Nikolić. Bosa nova - spoj džeza i sambe - Brazil 2014 - B92 Sport. Aleksa Gutović Spoj Nju Orleansa i Rio de Žaneira, odnosno spoj džeza i sambe. To je u najkraćim crtama bosa nova. Istorija kaže da je ovaj muzički pravac nastao na plažama Rio de Žaneira kada se grupa mladih studenata srednje klase (muzičari i umetnici) sakupila kako bi osmislila novi zvuk. Nežna samba bazirana na tradicionalnoj brazilskoj muzici i ritmu, američki džez i portugalska poezija. Ovaj spoj doneo je bosa novu. Ipanema (foto: Beta/AP) Talentovani kompozitor Antonio Karlos Žobim i pevač i gitarista Žoao Žilberto su najzaslužniji za razvitak bosa nove. Tupi: Kolonizovani, asimilovani, ali se i dalje drže - Brazil 2014 - B92 Sport.

Aleksa Radosavljević. Pirana, proždrljiva riba Amazona - Brazil 2014 - B92 Sport. Aleksa Gutović Prožrdljiva riba iz Amazona koja lovi u jatima, mesožderka je i u stanju je da za nekoliko minuta uz pomoć prijateljica pojede čak i celu kravu. Karneval – tamo zabava ne prestaje - Brazil 2014 - B92 Sport. Maja Nikolić Kada se spomene karneval svi odmah pomisle na Rio de Žaneiro. Iako svakako jedan od najpopularnijih, ne samo u Brazilu, nego i u svetu, nije jedini kome ćemo u ovom tekstu posvetiti pažnju. Kapibara, glodar kojeg ćete voleti - Brazil 2014 - B92 Sport. Saša Ozmo. Supermodel, aktivistkinja, majka - Žizel Bindšen - Brazil 2014 - B92 Sport. Spasoje Veselinović Kada biste kojim veoma srećnim slučajem došli u situaciju da izvedete Žizel Bindšen u bioskop, sigurno ne bi trebalo da joj postavite pitanje da li je manekenstvo perspektivno.

Biće dovoljno da uđete na zvaničnu web prezentaciju magazina Forbs i sve bi vam bilo jasno, 33-godišnja Brazilka je u 2013. godini zaradila 42 miliona dolara, šestostruko više od „prve pratilje“ u izboru za najbogatiju manekenku, Mirande Ker. Beta/Photo by Andy Kropa/Invision/AP. Kafa - drugi najbolji proizvod Brazila - Brazil 2014 - B92 Sport. Zašto čovek uništava "pluća planete"? - Brazil 2014 - B92 Sport. Jaguar – mačka koja voli vodu - Brazil 2014 - B92 Sport. Adrijana Lima – 'Srpkinja' iz Brazila - Brazil 2014 - B92 Sport.

Pantanal - "močvara država" - Brazil 2014 - B92 Sport. Hrist spasitelj – "najpoznatiji" Isus na svetu - Brazil 2014 - B92 Sport. Tukan – kljun koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim - Brazil 2014 - B92 Sport. Favele, beda i sramota Brazila - Brazil 2014 - B92 Sport. Iguasu – posledica neuzvraćene ljubavi - Brazil 2014 - B92 Sport.