background preloader

ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας

Facebook Twitter

Η ζωή και το έργο του Φρίντριχ Ένγκελς - Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 Γράφει: Μαρξιστική Φωνή Στις 5 Αυγούστου 1995 ήταν η επέτειος των 100 χρόνων από τον θάνατο του Φρίντριχ Ένγκελς, του συνιδρυτή μαζί με τον Καρλ Μαρξ του Επιστημονικού Σοσιαλισμού. Ο αστικός Τύπος αδιαφόρησε πλήρως για αυτό το γεγονός, αλλά για τους πρωτοπόρους εργάτες και τη νεολαία η μελέτη του έργου του Ένγκελς θα εμπλουτίσει την κατανόηση της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, αλλά πάνω απ' όλα θα φανερώσει τον δρόμο για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Ο Φρίντριχ Ένγκελς, μαζί με τον Καρλ Μαρξ, θεωρήθηκαν από τον Λένιν "Οι πιο σπουδαίοι οδηγοί και δάσκαλοι του σύγχρονου προλεταριάτου ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. " Ο Ένγκελς γεννήθηκε στο Μπάρμεν της Ρηνανίας στις 28 Νοέμβρη 1820 από μεγαλοαστική οικογένεια με εξαιρετικό κοινωνικό κύρος.

Ο πατέρας του ήταν συνεταίρος σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Όμως, ο Χέγκελ ήταν ένας ιδεαλιστής φιλόσοφος. Ζίζεκ:Σαρκαστικό το σχόλιο για τα γκουλάγκ. Ο Τσόμσκι στηρίζει Τσίπρα. Σε ομιλία του στο Δουβλίνο, από το βήμα του φιλανθρωπικού ιδρύματος RDS, ο Νόαμ Τσόμσκι τόνισε πως απώτερος σκοπός των γερμανικών απαιτήσεων από την Αθήνα, στο πλαίσιο διαχείρισης της κρίσης χρέους, είναι «η αρπαγή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας». «Υπάρχουν άνθρωποι στη Γερμανία που θέλουν να αποκτήσουν οτιδήποτε πολύτιμο υπάρχει στην Ελλάδα, επιβάλλοντας συνθήκες οικονομικής σκλαβιάς και ψυχολογικής πίεσης στους Έλληνες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διάλυση του κοινωνικού ιστού στην Ευρώπη. Ο Νόαμ Τσόμσκι πρότεινε το σχηματισμό ενός κοινού μετώπου του Νότου, δηλαδή της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, προκειμένου να μπει τέλος στις «απάνθρωπες απαιτήσεις του Βορρά».

Χατζηνικολάου - Τσίπρας στο enikos.gr (14/10/2013) Ο Αλ. Τσίπρας απαντά στους πολίτες. ΣΥΡΙΖΑ (syriza_gr) Τσίπρας: Αντικατάσταση του μνημονίου με εθνικό σχέδιο. Στο «συνολικό εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «είναι ένα σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση… της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα». Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα: «Συμβουλές σε μία μελλοντική κυβέρνηση», μέσα στα πλαίσια του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποίησε το Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν και με θέμα: «Μπορεί να διασωθεί η ευρωζώνη;».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ξανά σε ορισμένα από τα σημεία της χθεσινής ομιλίας του, κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει δικό του πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. «Είναι μάλλον μία πολιτική απολογία, παρά η αντανάκλαση μίας πολιτικής πραγματικότητας», όπως είπε ο κ. Οι τρεις πυλώνες που θα διέπουν το εθνικό σχέδιο, σύμφωνα με τον κ. Ο κ. Άρθρο Τσίπρα στον Guardian: Καθήκον και πεπρωμένο της Αριστεράς να οικοδομήσει μια καλύτερη Ευρώπη. "Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι προστίθενται καθημερινά στις τάξεις των Ευρωπαίων ανέργων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο στρατός των ανέργων στην Ήπειρο αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως η λιτότητα ήταν επιτυχημένο σχέδιο, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές των δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής σε καιρό ειρήνης: 27% ανεργία, 60% ανεργία των νέων, συρρίκνωση 25% του ΑΕΠ, μείωση 40% του οικογενειακού εισοδήματος.

Και παρά τον αμείλικτο πόνο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι σχεδόν 180%. Ήταν μόνο 120% το 2010 όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα λιτότητας. Η ανθρώπινη τραγωδία όμως δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Αναφέρει ακόμα πως η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχουμε βιώσει τα τελευταία 60 χρόνια, τονίζοντας πως αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα στο Πανεπιστήμιο του Τέξας | Newsroom | Newsroom. Τις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη ανέλυσε ο Αλεξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποιείται από το Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, του Πανεπιστημίου του Τέξας, με θέμα εάν μπορεί να διασωθεί η ευρωζώνη. Σας ευχαριστώ κ. Frassoni για την εισαγωγή. Ευχαριστώ και το Lyndon B. Johnson School of Public Affairs για την πρόσκληση και για την ευκαιρία να συζητήσουμε για την κρίση της ευρωζώνης, και την κατάσταση στην Ελλάδα, με ειδικούς και με φορείς χάραξης πολιτικής και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Πρέπει να σωθεί η Ευρωζώνη; Ο τίτλος του συνεδρίου θέτει ένα ερώτημα: Μπορεί η Ευρωζώνη να σωθεί; Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι μια τέτοια ερώτηση μπορεί να τεθεί στο Τέξας. Το ερώτημα μπορεί να ενοχλήσει και κάποιους που καταλαβαίνουν ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει. Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Και οι φούσκες σκάνε. Η ομιλία Τσίπρα στο συνέδριο του Economist | Το μεγαλύτερο blog της πόλης. Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την ευγενική πρόσκλησή τους σ’ αυτόν τον ετήσιο καθιερωμένο θεσμό διάλογο διαλόγου και ανταλλαγής ιδεών, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το φετινό Συνέδριο του Economist βρίσκει την Ευρώπη σε ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα και την Ελλάδα σε πλήρες και καταστροφικό αδιέξοδο. Με πρωταρχική ευθύνη της Γερμανικής κυβέρνησης, η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού. Η προσπάθεια αναθεώρησης της μεταπολεμικής πολιτικής οικονομίας της Ευρώπης, μέσω μιας βίαιης νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης των οικονομιών της, ξεκινώντας από τον Νότο, απειλεί πλέον ανοιχτά την ίδια συνοχή της Ευρωζώνης. Για την κυρία Μέρκελ η κρίση διαμορφώνεται, πράγματι, σε ευκαιρία. Στην αρχική διαιρετική τομή Βορρά-Νότου, που είχε αναδείξει η ασύμμετρη λειτουργία της Ευρωζώνης έως την κρίση χρέους, εφάπτεται τώρα μια νέα διαίρεση.

Ανάμεσα, από τη μια, στη μειοψηφία που επωφελείται από την κρίση και, από την άλλη, στην πλειοψηφία που αγωνίζεται να επιβιώσει. Olumpia.gr.