background preloader

Allah SWT

Facebook Twitter

Nasehat Imam Ghazali Ra. “Kehidupan seorang muslim tidak dapat dicapai dengan sempurna, kecuali mengikuti jalan Allah SWT yang dilalui secara bertahap.

Nasehat Imam Ghazali Ra

Tahapan-tahapan itu antara lain : tobat, sabar, faqir, zuhud, tawakal, cinta, makrifat dan ridha. Karena itu seseorang yang mempelajari tasawuf wajib mendidik jiwa dan akhlaknya. Sementara itu, hati adalah cermin yang sanggup menangkap makrifat. Dan kesanggupan itu terletak pada hati yang suci dan jernih.” “Berbicara tentang nasihat, kulihat diriku tak pantas untuk memberikannya. “Barangsiapa hendak mengetahui aib-aibnya, maka ia dapat menempuh empat jalan berikut : 1. “Renungkanlah pendeknya umurmu. Nabi SAW bersabda: Bahawa Allah SWT telah berfirman المتحابُّونَ في جلالي لَهُم مَنابرُ مِن نورٍ يغبطُهُمُ النَّبيُّونَ والشُّهداءُ Mereka yang saling mencintai (antara satu sama lain) kerana keluhuranKu, akan mendapat mimbar-mimbar dari cahaya yang membu.

Pada suatu hari, Hadhrat Junid al-Baghdadi telah bermuzakarah dengan seorang muridnya iaitu Abdullah Abu Bakar Muhammad Syibli berkenaan hakikat. Mereka bercakap menggunakan percakapan yang payah diketahui orang ramai iaitu cakap (bahasa) kiasan. Mereka t. Ini Dia 21 Adab Berdoa BERDOA memiliki artian yang sangat penting yaitu meminta kepada Sang Pencipta Allah SWT sesuatu yang kita inginkan maka harus sopan dan beradab. Misalkan, kita meminta kepada orang tua, ingin dibelikan baju baru. Jika kita meminta h.

JANGAN BANDINGKAN ANTARA AMALMU DAN KARUNIA ALLAH “Jika Allah membukakan untukmu pintu makrifat, jangan engkau mempertanyakan amalmu yang hanya sedikit. Karena Dia tidak akan membukakan pintu makrifat, kecuali karena ingin memperkenalkan Diri-Nya kepadamu. Barang Siapa Yang Bermunajat / Berdoa Di Depan Makam / Pusaran Al Imam Al Quthub Al Ghaust Al Habib Abdullah Bin Alwi Al Haddad ra Shohibur Ratibul Haddad ,Zanbal Tareem,Maka Doanya Juga Semua Hajatnya Kontan Di Ijabah ALLAH SWT. Subhanallah....... ~ Bani.

Daripada Negeri Di Bawah Bayu. Assalamualaikum… Kepada Tuan Guru Hj.

Daripada Negeri Di Bawah Bayu

Shaari, muslimin dan muslimat sekalian. Izinkan saya berkongsi kata-kata kosong ini agar kita sama-sama teguh dalam menghalusi ilmu makrifatullah ini. Muslimin dan muslimat yang dirahmati Allah sekalian, berpegang teguhlah pada ajaran Makrifat Tok Kenali yang disampaikan oleh Tuan Guru Hj. Shaari kita, yang mana ianya amat mudah difahami dengan buku-buku dan CD keluaran beliau. Hidup kita ini cuma satu tujuan iaitu untuk kenal kepada Allah SWT. Muslimin dan muslimat yang dikasihi Allah sekalian. 1. Inilah sifat roh/nyawa/nafas/nadi. 1. Inilah sifat jasad kita atau sifat sesuatu serta sifat makhluk.

Benarlah kata Tuan Guru Hj Shaari, untuk kenal Allah, kita jangan terlihatnya diri atau jasad atau makhluk. Barang siapa baru mengenal Allah dengan Sifat 20 itu dan faham akan sifat jasad yang berlawanan dengan sifat Allah, kamu akan menggigil, menangis, insaf, taubat maka peganglah ia terus tanpa berganjak biar apa terjadi. Like this: Like Loading... ILMU TAUHID ISTILAH KHARIJ DAN ZIHIN KHARIJ➡ ✔Maksud Kharij itu ialah sifat yang memberi kesan (bekas) kepada seluruh alam ciptaan Tuhan. (Mengikut ilmu sifat 20, sifat yang memberi kesan kepada seluruh alam itu ialah sifat Ma’ani yang menggerakkan jasman. Jika ingin belajar Ilmu Ma'rifattullah kepada GURU maka jangan menguji GURU itu dengan pertanyaan seperti ini : Apakah GURU sudah bertemu dan melihat TUHAN ? GURU itu tidak akan menjawab karena hal itu menjadi RAHASIANYA yang harus tetap di jaganya walaup.

CINTA RASUL MENURUT IBNU ATHA’ILLAH “Ingatlah, engkau baru akan memperoleh kedudukan mulia dan tinggi di sisi Allah SWT jika engkau benar-benar mengikuti sunnah Nabi SAW. Sebaliknya, engkau justru akan diremehkan dan jauh dari Allah jika engkau tidak meng. Barangsiapa belajar dengan sendiri, maka syaitan jadi gurunya.. Belajar tasawuf dengan guru atau ustaz biasa hanya sebagai muqaddimah. Jika ingin mendalami ilmu & berjalan mencari Allah, hendaklah cari mursyid yang yang muqarrabin!.(Aulia ALLAH) Jangan sa. Kajian Islami Al-Fatehah. Jenazah Sayyid Muhammad bin Alawi al-Maliki Masih Utuh Al-‘Allamah Sayyid Muhammad bin Alawi al-Hasani al-Maliki wafat pada hari Jum’at tanggal 15 Ramadhan 1425 H/ 29 Oktober 2004 M. Jenazah Sayyid Muhammad bin Alawi al-Hasani al.

RAHASIA MAKRIFAT Sangat sulit menjelaskan hakikat dan makrifat kepada orang-orang yang mempelajari agama hanya pada tataran Syariat saja, menghafal ayat-ayat Al-Qur’an dan Hadist akan tetapi tidak memiliki ruh dari pada Al-Qur’an itu sendiri. Padahal haki. Bismillah... Rasulullah Saw bersabda: ' Aku akan menunjukan kepadamu sebuah Doa. Jika kamu membacanya maka ALLAH SWT, akan menghapuskan kesedihanmu dan menjadikan semua hutangmu terbayar. Baca lah doa tersebut pada pagi dan petang. Doa yang ku maksud iait.

42 RAHASIA DAHSYATNYA SHALAWAT NABI. Syeikh Abdul Qadir Al Jailani qaddasallah sirrahu, memberi nasihat: Ketahuilah membaca shalawat kepada Nabi Muhammad SAW adalah salah satu ibadah paling mulia, bentuk ketaatan paling luhur, ibadah yang paling tinggi ni.